Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Wikileaks'te Opel gerçeği

Collapse
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

  • Wikileaks'te Opel gerçeği

    DÜNYAYI sarsan Wikileaks belgelerinde Amerikan otomotiv devi Generel Motors'un (GM) Opel'i satmaktan vazgeçmesi ile ilgili detaylarda gözler önüne serildi. Belgelerde Opel'in Magna'ya satışının son anda GM tarafından iptal edilmesinin Almanya'da öfkeyle karşılışandığı yer alırken, Alman hükümetinin bu iptalde Amerikan hükümetini suçladığı görüşlerine yer verildi.

    SIZDIRDIĞI belgeler ile tüm dünyayı sarsan Wikileaks'ın yayınladığı belgelerden birinde Amerikan Genarel Motors'un (GM) Opel'in satışıyla ilgili detaylar da yer alıyor. 2009 yılının son çeğreğine finansal sıkıntılar ile giren GM, bu dönemde nakit ihtiyacını giderebilmek için Opel'i de satışa çıkarmıştı. Kanadalı yedek parça üreticisi Magna ve Almanya'nın Nordrhein Westfallen hükumetinin oluşturduğu ortaklık ile masaya oturan GM, Opel'i Alman devletinin desteğini alan bu koalisyona satmaya karar vermişti. Ancak anlaşmanın yapılmasından kısa bir süre sonra bu satıştan vazgeçen GM, Opel'i kendi bünyesinde tutmaya karar vermişti.

    Merkel destek veriyordu
    O dönem Avrupa'da 50 binin üzerinde çalışanı bulunan Opel'in Almanya'da ise 25 bin çalışanı bulunuyordu. Finansal sıkıntılar yaşayan GM'in alacağı önlemler olarak Opel'in Avrupa ve Almanya'daki kapasitesini düşürerek fabrika kapatma ve işçi çıkarma yoluna gitmesinden korkan Almanya hükumeti ve şansölye Merkel de Opel'i Kanada'lı Magna ve Westfallen eyaletinin ortaklığına satması için destek veriyordu. Sert tepkilere yol açan satışın iptali ile ilgili Wikileaks raporlarına ilginç detaylar yer aldı.

    ABD, GM'de kontrol sağlayamadı
    Belgelerde yer alan bilgilere göre Alman politikacılar ve iş dünyasının satışın iptal edilmesinin ardından Amerikalı otomotiv devi General Motors'u 'güvenilmez bir ortak' olarak görmeye başladıkları belirtiliyor. GM'nin bu kararı politikacılardan işçilere kadar Almanya'nın her yerinde öfkeyle karşılanırken belgeler bu durumun ülkede şok etkisi yarattığını söylüyor. GM'nin yaptığı bu ayak oyununa en çok sinirlenen kişilerden birinin de şansölye Merkel olduğuna değinilen belgede, satışın gerçekleşmesi halinde işçi sayısının korunacağının garantisini veren Magna'nın Alman politikacılar arasında ciddi destek gördüğü belirtiliyor. Satışın iptalinin ardından Alman siyaset ve iş dünyasının Amerikan hükumetini de eleştirdiği belirtilen belgelerde bu çevrelerin fikirlerine 'Eğer Amerikan hükümeti GM üzerinde daha fazla kontrole sahip olsaydı durum şimdikinden farklı olurdu' şeklinde yer veriliyor.

    Alman üreticiler karardan memnun
    Belgelerde yer alan dikkat çekici başka bir detay ise başta BMW olmak üzere Alman üreticilerin GM'in aldığı karardan memnuniyet duyması. Belgelerde yedek parça endüstrisinde önemli bir yere sahip olan Magna'nın otomotiv endüstrisinde direk üretici konumuna gelmesinin Alman üreticileri endişelendirdiğinin altı çiziliyor. Amerikan konsolosuyla görüşen BMW CEO'su Norbert Reithofer bu endişenin ana sebebini 'En önemli yedek parça üreticilerinden biri olan Magna'nın Opel'e sahip olmasıyla beraber izleyebileceği rekabet politikaları yüzünden Alman üreticilerin yedek parça tedarik etmekde sıkıntı yaşayabileceği' şeklinde özetliyor.

    AR-GE ve Rusya kararda etkili
    Satış iptali Almanya'da şok etkisi yaratırken wikileaks'e Opel'in Ruesselsheim'da bulunan AR-GE tesisi GM'nin bu kararında önemli rol oynadı. Bu teseste yapılan çalışmaların ve alınan patentlerin GM'nin global pazarda en çok ihtiyaç duyduğu küçük ve orta sagmentli modellerin teknolojilerine yönelik olması. Ayrıca Magna'nın Rus enerji devi Sberbank/Gaz ile olan ortaklığının Rus pazarında önemli bir yüzdeye sahip GM'yi tedirgin ettiği belirtilen belgelerde GM yöneticilerinin düşünceleri "Opel teknolojisini Rus üreticilerden korumak için Magna'ya dikkat edilmesi gerektiği" şeklinde geçiyor.

    Kaynak: Hurriyetoto.com
    InsigniaTEAM
İşleniyor...
X