Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

  • Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

    Uzun zamandır paylaşmak istediğim ama zihnimde toparlayıp da yazamadığım bir konu.

    Üniversite mezunu hemen herkes, sosyoloji dersi almıştır. Sosyoloji derslerinde toplumsal gruplardan bahsedilirken belirgin tanımlamalardan faydalanılır. örneğin toplumsal grup tanımı şöyledir:

    Toplumsal grup; belli ortak özelliklere sahip, ortak amaçlar için toplumsal etkileşim ve ilişki içinde bulunan belli bir sürekliliği olan en az iki veya daha fazla kişiden oluşan topluluklardır. İnsanlar doğum veya evlat edinme yoluyla ilk aile grubuna girer. İnsanlar, aynı anda çok sayıda grubun üyesidir. Her toplumsal grubun kendine özgü birtakım amaçları ve işlevleri vardır. Bu nedenle gruplar; kuruluş amaçlarını ve işlevlerini yerine getirdikleri sürece varlıklarını devam ettirebilirler.



    Yani kısaca toplumsal guruplar ortak amaçlar ya da menfaatler için etkileşimde bulunan bireylerden oluşuyor.

    Toplumsal grupların tanımlarından da anlaşılabileceği gibi işlevleri (fayda,menfaat vs.) vardır. Bunlar ise şöyle sıralanıyor kitaplarda:

    a) Üyelerinin ihtiyaçlarını (biyolojik, psikolojik, barınma, beslenme) ve beklentilerini karşılar.
    b) Bireye toplumun kültürünü kazandırır ve sosyalleşmesine katkı sağlar. Böylece uyum sorunlarını ortadan kaldırır ve bireye bir kimlik ve kişilik kazandırır.
    c) Dayanışma ve bağlılık duygularını geliştirir.
    d) Bireylerin yalnızlık duygularını ortadan kaldırarak, bireylere grup bilinci ve biz duygusu kazandırır. Bu sayede bireye de güven verir.
    e) Bireyde tutum değişikliğine sebep olur.
    f) Bireyin yaşamına bir amaç ve anlam kazandırır.

    Bu maddelerin hepsi üzerinde bir çok yorumlar yapılabilir. Zaten genel geçer maddeler oldukları için tüm gruplara uygulanabilir. Ve tabi ki bizim konumuz olan İNSİGNİATEAM içinde bu işlevler fazlasıyla geçerlidir. Biz okullarda bu nedenlerle çocukları grup çalışmalarına yönlendiririz.


    Toplumsal gruplar işlevleri bakımından bireyin gelişimi için çok önemlidir ancak hangi bireyin hangi toplumsal guruba katılacağı ise yine bireyin beklentileri, ihtiyaçları ile ilişkili olmalıdır. bu nedenle toplumsal guruplar çeşitlidir. bu çeşitler ise kitaplarda şöyle sıralanıyor:

    a) İlişki biçimlerine (türlerine) göre gruplar: İlişki biçimlerine göre grupları sınıflandırmada karşımıza iki isim çıkmaktadır. Bunlar Cooley, Tönnies’dir.

    a.1. Cooley’e göre gruplar ilişkinin biçimine göre birincil ve ikincil grup diye ikiye ayrılır: Birincil gruplar; birincil ilişkilerden oluşur. Aile, arkadaşlık gibi. İkincil gruplar; ikincil ilişkilerden oluşur. Bankalar, partiler, sendikalar, ordu gibi.

    a.2. Tönnies, grupları ilişkinin biçimine göre ikiye ayırır: cemaat ve cemiyet.
    Cemaat; ilişkilerin samimi olduğu (birincil ilişkilerin görüldüğü), ortak iradenin, ortak mülkiyetin, ortak çıkarların, birlik şuuru ve biz duygusunun hâkim olduğu, düzenin ve ilişkilerin yazılı olmayan kurallarla sağlandığı (adetler, töreler gibi) köy topluluklarını anlatır. Uzmanlaşma ve işbölümü az olduğu için mekanik dayanışma vardır.
    Cemiyet; ilişkilerin samimi olmayıp resmi olduğu (yani ikincil ilişkilerin görüldüğü), bireysel çıkarlara dayalı olarak ben duygusunun hâkim olduğu, bireysel irade ve bireysel (özel) mülkiyetin görüldüğü şehir topluluklarını anlatır. Uzmanlaşma ve işbölümü çok geliştiği için organik dayanışma vardır.
    a.3. Durkheim de cemaat ve cemiyet ayrımına uygun olarak mekanik ve organik olmak üzere iki dayanışma tipinden söz etmiştir. Bu iki dayanışma ayrımında ölçüt olarak, nüfusun artışıyla birlikte işbölümünün yaygınlaşmasını göstermiştir.
    Cemaatte, nüfus az olduğundan dolayı işbölümü yaygınlaşmamış ve bu nedenle karşılıklı yardımlaşmaya dayalı bir işbirliği (mekanik) vardır. Köylerdeki imece usulü dayanışma buna örnektir.
    Cemiyette ise, nüfusun artışıyla birlikte işbölümü yaygınlaşmış ve farklı iş kollarının birbirini tamamlaması şeklinde görülen sözleşmeli dayanışma (organik) ortaya çıkmıştır. Şehirlerdeki iş bölümünün ve uzmanlaşmanın birbirini tamamlaması buna örnektir.
    b) Nüfus hacmine (üye sayısına) göre: Büyük gruplar (şehir, banka vb. gibi), küçük gruplar (köy, aile, arkadaşlık, komşuluk vb. gibi) olarak ayrılabilir.
    c) Kuruluş biçimine göre: Resmi olan (resmi daireler, şirketler, dernekler, okullar vb.), resmi olmayan (arkadaşlık, komşuluk, oyun grupları vb.)
    ç) Süresine göre: Sürekli olan (aile, köy, kasaba, şehir vb.), geçici olan (mevsimlik işçiler, turistik kafileleri vb.) devirli olan (Her hafta kurulan pazarlar, uluslar arası fuarlar vb.)
    d) Katılma biçimine göre: İradeli-İstekli (Arkadaş grupları, dernekler), irade dışı-zorunlu (Aile, ırk/ulus)
    e) Görevlerine göre: Bir ticari şirketin bir müzik grubunun yerine getirdiği bir tek görevi olan, Belediye, siyasi parti gibi birden fazla görevi yerine getirmeye çalışan gruplar çok görevi olan gruplardır.

    Benim anlatmak istediğim ise tam bu noktada düğümleniyor. Bizim birbirimizden tamamen farklı hayatlar yaşıyor olmamıza rağmen bir araya gelip oluşturduğumuz İNSİGNİATEAM ismindeki gurubumuz bana bu sayılanlardan hepsine biraz uyuyor gibi geliyor bana.

    Yani evet tabi ki belli bazı menfaatler olabilir ama tamamen menfaat için bir araya gelen bir grup değiliz.
    Aynı düşünceye sahip olanlarımız vardır ama herkes aynı düşüncede değil.
    Araba etrafında toplandık desek o da yok. tamam insignia'larımız var ama birçok arkadaşımız değişik arabalara geçtiği halde hala forumda devam ediyor.
    vs. vs.

    Kısaca grubumuz toplumsal grupların tüm işlevlerini yerine getirmesine rağmen toplumsal grup tanımındaki grup çeşitlerinin hiç birine tam olarak uymuyor.

    Ben acizane gözlemlerim sonucu bu sonuca ulaşıyorum. Bence bizim forumdaki arkadaşlığımız, birlikteliğimiz bir sosyolojik incelemeye konu olabilecek bir vak'adır.

    Kim bilir forumda sosyolog arkadaşlarımız varsa bu konuda daha fazla açıklama yapabilir ya da yanlışlarım varsa düzeltebilirler.

    Sözün özü; bizler özel bir toplumsal grubun özel üyeleriyiz.

    MEN AMENE BİL KADER EMİN-E MİNEL KEDER.

    Yâ Rab! Garibem, bîkesem, zaîfem, nâtüvanem, alîlem, âcizem, ihtiyarem, 
Bî-ihtiyarem, el'aman gûyem, afv cûyem, meded hâhem zidergâhet İlahî!

  • #2
    Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

    Enteresan bir konu olmuş Naci bey
    Bakalım Üyelerimizden nasıl katkılar gelecek



    2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

    Yorum


    • #3
      Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

      alala
      2011 insignia 2,0 CDTI cosmo OPC

      Yorum


      • #4
        Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

        Fazla enteresan

        [shadow=red,left][glow=grey,2,500]SPORT[/glow][/shadow]

        Yorum


        • #5
          Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

          Ortak bir hobi ve metanın insanları bir araya getirdiği platform bence bu forum.Ortak hobisi olan insanlar arasında da zaten bir yakınlaşma oluyor haliyle.
          http://www.imgim.com/e85671e9-558c-4412-92af-c591def396ba.jpg

          Ellere yar oldu
          2.0 CDTI
          Cosmo,sunroof,dvd800+interface,flexride,bej deri

          5.25 Xdrive ///M(azot) Power

          Yorum


          • #6
            Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

            Insignia Team;

            İlk önceleri amacımız Türkiye'de yeni olan aracımız hakkında yeterli bilgi ve tecrübe yoktu bu kapsamda bilgi paylaşımı yapan bir platform olarak internette toplanmaya başladık ve sonrasında bunu gerçek hayatımız ile birleştirdik forumdaki arkadaşların her birinin kendi alanında farklı ve özel bilgilere sahip bizler belli bir zaman sonra gerçek hayatta da buluşmaya başladık ve buluşmalarda şunu gördük hepimizin bir eksikliği vardı geçmişte bizlere anlatılan samimiyet ver gerçek arkadaşlık kavramında bir eksiklik vardı bizlere bu eksikliği düzenli yaptığımız buluşmalarla pekiştirdik ve gerçek manada arkadaş,abi,kardeş olduk ve belli bir zaman sonrada ev ziyaretlerimiz oldu düğünümüzde bayramımızda acı günümüzde hep beraberiz bizim beraberliğimiz form sayesinde tüm Türkiye'ye yayıldı ve şunu söyleye bilirm Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde akrabamızdan daha samimi daha düzgün arkadaşlara sahip olduk bu birlikteliği yaparken bir kaç kuralı yıktık arkadaşlarımızın yaşına bakmadık büyüğünü de küçüğüne kabul ettik kariyerlerine bakmadık gelir seviyelerine bakmadık memleketine bakmadık mezhebine bakmadık dinine bakmadık siyasi görüşüne bakmadık tuttuğu takıma bakmadık ve bu çerçevede dolu dolu 5 yıl geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz.

            Naci hocamın dediği gibi değişik bir topluluğuz sosyolojik olarak incelenmesi ve üzerine tez yazılacak bir birlikteliğimiz var .
            Bizim bu birlikteliğimiz ülkenin her yerinden insanları bu forumda topluyor ve bizlerle beraber aynı heyecanı aynı mutluluğu yaşıyorlar buda bizi mutlu ediyor geçenlerde Malatya'dan Murat'a bir resim gönderdim maşallah resimdeki herkesi bizim kadar iyi tanıyor bizleri gerçek hayatta hiç görmemesine rağmen bizimle beraber bu örnekleri çoğaltabilirim.

            Birde bizim söyle birlikteliğimiz var kimin başı sıkışsa bir sorun yaşasa elimizden geldiğince elimizin uzandığı kadarı ile yardımcı olmaya çalışıyoruz bir çok şehir dışından arkadaşımız araçlarının bakımını İstanbul'da yaptırıyor ve mutlaka bizlerden birileri ile karşılaşıyor ve İstanbul'daki kardeşliği hissediyor ve bu hoş görü ve ev sahipliğini unutmuyorlar çünkü bizler bir menfaat karşılığında bir hizmet yapmıyoruz karşımızdaki kişileri kendimiz gibi görüyoruz bize bir Allah razı olsun demeleri yetiyor tek kazancımız bu oluyor.

            Bizim forumda her düzeyde insan var ve bu mozaik bizi farklılaştırıyor ve bunun renkli kombinasyonları nerede ise sonsuz güzellikler ortaya çıkarıyor bu da bizi biz yapıyor.

            Edirne'den Hakkariye Tüm Türkiye'de yaşasın Insignia Team Kardeşliği.



            2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

            Yorum


            • #7
              Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

              Maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisi:

              1.Fizyolojik gereksinimler (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım)
              2.Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği)
              3.Ait olma........... sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel yakınlık)
              4.Saygınlık gereksinimi (kendine saygı, güven, başarı, diğerlerinin saygısı, başkalarına saygı)
              5.Kendini gerçekleştirme gereksinimi (erdem, yaratıcılık, doğallık, problem çözme, önyargısız olma, gerçeklerin kabulü)


              Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. Örnek olarak günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur.

              Belirli bir gereksinim kategorisindeki gereksinimlerin karşılanması durumunda kişi, bir üst kategorideki gereksinimleri karşılamaya yönelecektir. Bu durum kişilik gelişme düzeyini de bir üst düzeye sürükleyecektir. psikologların yapması gereken,bireyin kendini gerçekleştirme(self-actualization 'kendini gerçekleştirme') aşamasına gelmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmasına yardım etmektir. Bizlerde buralardayız.

              Yorum


              • #8
                Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

                Bu konu beni aşar

                Yorum


                • #9
                  Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

                  Fatih abi çok güzel açıklamışsınız cidden bu samimiyet dediğiniz gibi menfaat çarkı üzerinde dönmediği için ve herkez olduğu gibi kabullenildiği için.. v.s. bu forum biraz daha forum sitesinden daha ileri şeyler sunuyorr. Tüm abilerime ve kardeşlerime birkez daha.. Teşekkürler.. Sizi tanımak varlığınızdan haberdar olmak bu kardeşlik çok güzel..
                  2016 Ford Mondeo Titanium + Platin Beyaz + Sunroof + Tekno Paket + Ford Dynamic LED

                  Yorum


                  • #10
                    Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

                    Orjinal yazı sahibi: Hasan_apg09
                    Bu konu beni aşar
                    Aslında siz tam da bu konunun içeriğini yaşıyorsunuz. Zaten sizin gibi arkadaşlarımız bu forumu ilginç hale getiriyor. sizin ortaya çıkardığınız bu iletişim ve arkadaşlık ağı sizi nasıl aşsın...


                    Ben Fatih Bey'e tamamen katılıyorum. çünkü:

                    Birbirini önceden hiç tanımayan insanların, pazar ve perşembe gibi rutin buluşmaları ya da Düzce'deki gibi geleneksel buluşmalardaki hallerini görünce insan "bu adamlar 4-5 yıldır internet üzerinden görüşüyorlarmış" diyemiyor. ben şahsen "bunlar aynı mahallenin çocukları" diyebiliyorum.

                    Maddi menfaat beklemeden kurulan arkadaşlıklar var. Ha maddi menfaat yok mu? doğrudan ya da dolaylı olabilir. Ama ilişkiler bu maddi menfaatler üzerine kurulmamış.

                    İyi ki varsın İNSİGNİATEAM.


                    Ben işte bunun gibi noktalardan bakınca diyorum ki: İnsigniateam sosyologların incelemesi ve topluma örnek olarak sunması gereken bir olguya dönüşüyor.

                    MEN AMENE BİL KADER EMİN-E MİNEL KEDER.

                    Yâ Rab! Garibem, bîkesem, zaîfem, nâtüvanem, alîlem, âcizem, ihtiyarem, 
Bî-ihtiyarem, el'aman gûyem, afv cûyem, meded hâhem zidergâhet İlahî!

                    Yorum


                    • #11
                      Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

                      Orjinal yazı sahibi: bilgecem
                      Orjinal yazı sahibi: Hasan_apg09
                      Bu konu beni aşar
                      Aslında siz tam da bu konunun içeriğini yaşıyorsunuz. Zaten sizin gibi arkadaşlarımız bu forumu ilginç hale getiriyor. sizin ortaya çıkardığınız bu iletişim ve arkadaşlık ağı sizi nasıl aşsın...


                      Ben Fatih Bey'e tamamen katılıyorum. çünkü:

                      Birbirini önceden hiç tanımayan insanların, pazar ve perşembe gibi rutin buluşmaları ya da Düzce'deki gibi geleneksel buluşmalardaki hallerini görünce insan "bu adamlar 4-5 yıldır internet üzerinden görüşüyorlarmış" diyemiyor. ben şahsen "bunlar aynı mahallenin çocukları" diyebiliyorum.

                      Maddi menfaat beklemeden kurulan arkadaşlıklar var. Ha maddi menfaat yok mu? doğrudan ya da dolaylı olabilir. Ama ilişkiler bu maddi menfaatler üzerine kurulmamış.

                      İyi ki varsın İNSİGNİATEAM.


                      Ben işte bunun gibi noktalardan bakınca diyorum ki: İnsigniateam sosyologların incelemesi ve topluma örnek olarak sunması gereken bir olguya dönüşüyor.


                      Espri olarak dedim beni aşar diye, yoksa bende herşeyin farkındayım, menfaat ve çıkar ilişkimiz yok ama yardımlaşma ve dayanışma olduğundan dolaylı yollardan olmasada bu birlikteğin gücünü ister istemez kullanmaktayız, en basitinden çoğu servislerde bize özel indirimler yada randevusuz araç kabulu gibi bir çok olanaktan fayda görmekteyiz, bunları çıkar yada menfaat olarak görmek doğrumudur, bence değildir, bu birlikteğin, dayanışmanın gücüdür...

                      Mesela ben yaklaşık 4 senedir bu sitede aktif olarak üyeliğimi devam ettiriyorum, insigniamı satalı 4 ay kadar oldu ama halen burda insanlara yardımcı olup, bildiğim konularda yorum yapıp büyük küçük demeden herkesle bilgilerimi paylaşmaya çalışıyorum, birlik ve bütünlüğümüzü pekiştirmeye gayret gösteriyorum, benim bundan kazandığım tek çıkar yada menfaat tamamıyla dostluk, sevgi ve saygı, insanlara yardımcı olabilmenin mutluluğu vs vs...

                      Yorum


                      • #12
                        Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

                        + & ŞæÑ>ãÈó5ã
                        2015 Honda  CRV  1.6 160 hp Akıllı 4x4 9 ileri zf şanzıman .. vs vs  (görmemişin... :P )

                        Görelim Mevlam neyler .. Neylerse güzel eyler
                        [center]

                        Yorum


                        • #13
                          Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

                          Orjinal yazı sahibi: Sufy
                          + & ŞæÑ>ãÈó5ã
                          bu açıklama için teşekkür ederim.
                          MEN AMENE BİL KADER EMİN-E MİNEL KEDER.

                          Yâ Rab! Garibem, bîkesem, zaîfem, nâtüvanem, alîlem, âcizem, ihtiyarem, 
Bî-ihtiyarem, el'aman gûyem, afv cûyem, meded hâhem zidergâhet İlahî!

                          Yorum


                          • #14
                            Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

                            http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/sosyoloji.2013.pdf

                            Hocam bu site size mi ait , yoksa paylaşımınız alıntı mı ?

                            [shadow=red,left][glow=grey,2,500]SPORT[/glow][/shadow]

                            Yorum


                            • #15
                              Ynt: Bir sosyolojik vak'a olarak İnsigniateam!

                              Orjinal yazı sahibi: FacomX
                              Insignia Team;

                              İlk önceleri amacımız Türkiye'de yeni olan aracımız hakkında yeterli bilgi ve tecrübe yoktu bu kapsamda bilgi paylaşımı yapan bir platform olarak internette toplanmaya başladık ve sonrasında bunu gerçek hayatımız ile birleştirdik forumdaki arkadaşların her birinin kendi alanında farklı ve özel bilgilere sahip bizler belli bir zaman sonra gerçek hayatta da buluşmaya başladık ve buluşmalarda şunu gördük hepimizin bir eksikliği vardı geçmişte bizlere anlatılan samimiyet ver gerçek arkadaşlık kavramında bir eksiklik vardı bizlere bu eksikliği düzenli yaptığımız buluşmalarla pekiştirdik ve gerçek manada arkadaş,abi,kardeş olduk ve belli bir zaman sonrada ev ziyaretlerimiz oldu düğünümüzde bayramımızda acı günümüzde hep beraberiz bizim beraberliğimiz form sayesinde tüm Türkiye'ye yayıldı ve şunu söyleye bilirm Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde akrabamızdan daha samimi daha düzgün arkadaşlara sahip olduk bu birlikteliği yaparken bir kaç kuralı yıktık arkadaşlarımızın yaşına bakmadık büyüğünü de küçüğüne kabul ettik kariyerlerine bakmadık gelir seviyelerine bakmadık memleketine bakmadık mezhebine bakmadık dinine bakmadık siyasi görüşüne bakmadık tuttuğu takıma bakmadık ve bu çerçevede dolu dolu 5 yıl geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz.

                              Naci hocamın dediği gibi değişik bir topluluğuz sosyolojik olarak incelenmesi ve üzerine tez yazılacak bir birlikteliğimiz var .
                              Bizim bu birlikteliğimiz ülkenin her yerinden insanları bu forumda topluyor ve bizlerle beraber aynı heyecanı aynı mutluluğu yaşıyorlar buda bizi mutlu ediyor geçenlerde Malatya'dan Murat'a bir resim gönderdim maşallah resimdeki herkesi bizim kadar iyi tanıyor bizleri gerçek hayatta hiç görmemesine rağmen bizimle beraber bu örnekleri çoğaltabilirim.

                              Birde bizim söyle birlikteliğimiz var kimin başı sıkışsa bir sorun yaşasa elimizden geldiğince elimizin uzandığı kadarı ile yardımcı olmaya çalışıyoruz bir çok şehir dışından arkadaşımız araçlarının bakımını İstanbul'da yaptırıyor ve mutlaka bizlerden birileri ile karşılaşıyor ve İstanbul'daki kardeşliği hissediyor ve bu hoş görü ve ev sahipliğini unutmuyorlar çünkü bizler bir menfaat karşılığında bir hizmet yapmıyoruz karşımızdaki kişileri kendimiz gibi görüyoruz bize bir Allah razı olsun demeleri yetiyor tek kazancımız bu oluyor.

                              Bizim forumda her düzeyde insan var ve bu mozaik bizi farklılaştırıyor ve bunun renkli kombinasyonları nerede ise sonsuz güzellikler ortaya çıkarıyor bu da bizi biz yapıyor.

                              Edirne'den Hakkariye Tüm Türkiye'de yaşasın Insignia Team Kardeşliği.
                              clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap clapclap

                              1.4 T EDİTİON ELEGANCE + AFL+18 jant +NAVİ+sprintbooster+ses sistemi+opc sinyal çerçeveleri+turn push+kaliperler app +full led aydınlatma... vs..

                              Yorum

                              İşleniyor...
                              X