Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Lastik alırken dikkat edilmesi gereken bir konu ve kötü bir deneyim

Collapse
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

  • Lastik alırken dikkat edilmesi gereken bir konu ve kötü bir deneyim

    Merhaba,

    Yeni üye oldum, 2015 Insignia Dizel Cosmo kullanıcısıyım, ismim Ali herkese merhabalar.

    İstanbul'da yaşıyorum, ama bir süredir Isparta'dayım.

    Yeni lastik konusunda bu hafta yaşadığım kötü deneyimi paylaşmak istedim. Isparta'da Michelin Bayisi On-Pa Önerler'den Insignia Cosmo Dizel 2015 arabam için 245/45/R18 96W Primacy 4 lastik aldım. Lastiklerin üretim tarihini sorduğumda sana "2020 son çeyrek lastik takacağım" dedi. Ödemeyi yaptım, lastikler takıldı eve döndüm. Ertesi gün Google Maps'teki yorumlara bir bakayım dedim ve satıcının hep eski tarihli lastik taktığını öğrendim. İçime kurt düştü bir kere, ertesi gün lastiklerin üretim tarihini kontrol ettiğimde 3 lastiğin 2020 değil 2019, 1 lastiğin 2021 üretimi olduğunu gördüm. Öner Bey'i aradım, önce tanımazlıktan geldi, sonra o lastiklerin bana gelişi 2020 dedi. Biz böyle konuşmamıştık dediğimde, garantisi takıldığı anda başlıyor sen dert etme dedi ve kapattı.

    Çıkarılacak ders:
    1) satıcıya itimat etmeyin.
    2) Takacağı lastikleri göstermesini isteyin. Aşağıdaki şekilde göreceğiniz üzere üretim tarihini kontrol edin:
    Lastik tarihine nasıl bakılır, nerede yazar? – Trafikkanunu
    3) Lastikler takıldıktan sonra bir daha kontrol edin, size gösterdiğini taktığından emin olun. Hatta emin olmadan ödeme yapmayın.
    4) Isparta'ya yolunuz düşerse, Ön-Pa Önerler'in önünden geçmeyin

    Şikayetvar'a kayıt açtım, ancak Michelin'in de oralı olmadığını görüyorum. Bugün beni aradılar bayimizi uyardık, puanını düşüreceğiz diyor. Ama bana faydası ne bunun dediğimde tıs. Ne değişim, ne fark iadesi, ne özür hiçbir şey yok.

    Michelin gibi markalar bizde tüketici hakları Avrupa'daki kadar gelişmemiş olduğu için haklı olduğunuz durumlarda bir şey yapmamayı seçiyor. Bir şey çok ayyuka çıkmadığı, reklamlarına zarar vermediği sürece de bizleri itip kakmayı maalesef seviyorlar. Bunun böyle gitmeyeceğini göstermek için ŞikayetVar'a girip Destek Ol'a tıklarsanız çok sevinirim. Diğerleri de Michelin ile sosyal medya etkileşimlerim, destek olabilirseniz sevinirim.

    https://www.sikayetvar.com/michelin/...lan-yaniltmaca

    https://twitter.com/alihalac/status/...792859136?s=20
    https://www.facebook.com/michelintur...73572142666205

    Sağlıklı, mutlu, karşınıza dürüst insanların çıkacağı kazasız belasız günler dilerim.

    Ali

    Michelin için yazılan 'Michelin Bayisi Tarafından Yaşatılan Yanıltmaca' şikayetini ve yorumlarını okumak ya da Michelin hakkında şikayet yazmak için tıklayın!

  • #2
    Geçmiş olsun. Bunlar da esnaf diye geçiniyorlar işte!


    Insignia Cosmo 1.6 SIDI MT Su Mavisi + Sprint Booster + LED Aydınlatma + OPC Pedal Seti ve Sinyal Çerçevesi + Çift Çıkış Egzoz + Spoiler + BMC Kutu İçi Hava Filtresi + ATE PowerDisc

    Yorum


    • #3
      Teşekkür ederim, aslında lastikte tarih konusunu biliyordum. Ama kelli felli adam yalan söylemez diye düşünmüştüm, kontrol etmek saygısızlık olur gibi geldi. Yanlış düşünmüşüm, siz siz olun lastik tarihini mutlaka kontrol edin.

      Yorum


      • #4
        Geçmiş olsun, maalesef çok ahlaksız bir toplum haline geldik. Bu tür olaylar o kadar sıradan hale geldi ki; şaşıramıyoruz.

        Lastiklerinizin eski olmasından da kötüsü 1'inin farklı tarihli olması. Benim de başıma benzer bir olay geldi, lastikçide kışlıklar takıldı, şöyle bir kontrol ettim ki lastiklerin 3'ü Ultragrip 7 iken 1'i Ultragrip 8! Aldığım yerde mi böyle taktılar, hangi lastikçide (arada lastik otel değiştirmiştim) oldu bilmiyorum ama lastiklerin birini değiştirmişler. Artık tümünü kontrol ediyorum.

        Yorum


        • #5
          Teşekkür ederim Ufuk Bey, maalesef zaman çok kötü. İtimat etmeyip her şeyi kontrol etmek gerekiyor. Size de geçmiş olsun.

          Yorum


          • #6
            İçinize su serpmek maksadı ile yazıyorum, Nokian Tyres Türiye distribitörü kormetalin pazarlama md.çocukluk arkadaşımdır. Kendisine lastik üretim tarihleri ile alakalı zamanında sormuş olduğum soru rafda bekleyen lastikler alakalı olmuştu. Üretim tarihleri ile alakalı ne kadar raf ömrü vardır diye. Kısa cevap olarak bana söylediği su idi. 10-15 yıl önce evet böyle bir durum söz konusu iken, kimya sektöründe ve özellikle polimer teknolojindeki gelişmeler doğrultusunda raf ömürlerinin oldukça uzun olduğu, rafda 3 yıl beklemiş bir lastiği bile alıp güvenle kullanabileceğimi söylemişti. Bu umarım güvenlik konusunda içinize su serpmiştir.Bu işin teknik boyutu.Lakin bayinin size 2021 diye 2019 üretimi lastik vermesi etik değil. Arada az da olsa fiyat farkı olması gerekir.

            Yorum


            • #7
              Evet bunu ben de duydum; bir kaç yıllık lastik almakta hiç bir sakınca yok. Hatta fiyat avantajı varsa mantıklı bile olabilir.

              Yorum


              • #8
                hayabusa çok teşekkür ederim. Açıklamanız içimi rahatlattı.

                Yorum


                • #9
                  Benim başıma bundan daha kötüsü denk gelmişti. Balıkesir'den memleketim deyip, param memleketimde kalsın deyip kışlık kumho marka lastik taktırdım. Araçta deneme sürüşü yapma imkanı olmadan Balıkesir'den İzmir'e gelirken titreme olduğunu fark ettim. İzmir'de başka özel servise götürdüm. Balans makinesi ile bakıldı, lastiklerin tellerinin yamuk olduğunu söylediler. Kumho distribütörünü aradım onlar da kumho yetkili bayisinr göstermemi istediler. Kumho yetkili bayisi İzmir'de sadece lifte kaldırıp lastiğin ikisinin yamuk olduğunu söylediler. Lastikleri İstanbul'a göndermek istedim ama balıkesir'deki bayi kanalı ile göndermemi istediler. Balıkesir'e geri geldim yazlıkları taktırdım lastikleri İstanbul'a gönderdim, iki tanesi iade alındı 2 tanesi elimde kaldı.
                  Buradan benim çıkardığın ders:
                  1. Bir daha oturmadığım yerden alışveriş yapmam.
                  2. Lastik takanın lastik satanla aynı yerde olmasını tercih ederim çünkü lastik takan yan dükkan meğer başka birininmış lastik satan fermak başka birininmiş.
                  4. Lastikleri kargo ile göndermek yerinde ambar sistemi ile gönderdiler ve toplam işlem bir buçuk ay sürdü.
                  5. Bir ara lastiklerin kullanım bedeli,yıpranma bedelini bile almayı niyet ettiler. Ohaaa dedim içimden.
                  3. İnsanları göre göre dolandırıyorlar. Öteki dünyada iki elim yakalarında.

                  Yorum


                  • #10
                    balkes çok geçmiş olsun, paylaştığınız dersler gerçekten değerli. Malının arkasında duran dürüst satıcı ve üretici kalmamış ne yazık ki. İşin özü sattığı ayıplı mal, Avrupa'da, Amerika'da yaşansa firmanın anasını ağlatırlar. Maalesef markalar Türkiye'de tıkır tıkır para kazanırken müşteriyi adam yerine koymuyorlar, bayiler de çakal olunca durum daha da beter hal alıyor.

                    Yorum


                    • #11
                      Orjinal yazı sahibi: Huzursuz View Post
                      balkes çok geçmiş olsun, paylaştığınız dersler gerçekten değerli. Malının arkasında duran dürüst satıcı ve üretici kalmamış ne yazık ki. İşin özü sattığı ayıplı mal, Avrupa'da, Amerika'da yaşansa firmanın anasını ağlatırlar. Maalesef markalar Türkiye'de tıkır tıkır para kazanırken müşteriyi adam yerine koymuyorlar, bayiler de çakal olunca durum daha da beter hal alıyor.
                      Sizi, ülkemizde maalesef pek rastlamadığımız tüketici bilinci ile hareket ederek firmayı en azından uğraştırdığınız için içtenlikle tebrik ediyorum. şikayetvar yorumlarınızı da inceledim. Şu an belki bireysel olarak bir şey elde edememişsiniz gibi görünebilir. Ancak ülkemiz adına elde etmemizi sağladığınız kazanım inanın çok büyük.

                      Yorum


                      • #12
                        Falcoon çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız içi . Milletçe tüketici olarak genel tavrımız, yediğimiz kazıkları sineye çekip, kimseye "enayi" yerine konduğumuzu çaktırmamak ne yazık ki. İtiraf ediyorum, geçmişte ben de böyle yapardım.
                        Oysa bu bizim ayıbımız değil, koca koca markaların, kurdukları sözde değer zincirlerinin, dürüst ticaret yapmayanların ayıbı. Umarım herkes kendisine, komşusuna, arkadaşına yapılan haksızlığa ses çıkarır da,, bu tür davranışları tekrar etmekten korkar hale gelirler. Bir gün sizin canınızı yakan, yarın elbette başkasının canını da yakacak. Sizin de belirttiğiniz gibi, bir şey elde etmem şart değil, bunu çok da önemsemiyorum. Yorumlarımı okuyan birisi ticari ahlaktan yoksun bir bayiden alışveriş yapmasın, müşterisini kaz gibi gören bir marka yerine alternatifine yönelsin bana yeter. Bu tür konuları sosyal sorumluluk gibi değerlendirmek daha doğru gibi.
                        Nezaketiniz için tekrar teşekkür ederim. Selamlar.
                        Ali

                        Yorum


                        • #13
                          Huzursuz

                          Yorum


                          • #14
                            Uzun süredir yeni bir lastik almak için araştırma yapıyorum sonunda 4 mevsim bir lastik almaya karar verdim ve dünyada da iyi bir yerde olan bir markanın temsilcisiyle görüştüm . Raf ömrü konusunda yukarıda yazılan bilgilere yakın bir bilgi verdi ancak bir konu var; Hangi ortam koşullarında?
                            Türkiye'de lastiklerin yeni imalat olmasına ciddi önem gösteriyorlar. Bunun sebebinin eskiden gelen bir gelenek olduğu aşikar. Ancak Siz lastikleri hangi ortam koşullarında saklıyorsunuz sorusu muhakkak sorulması gereken bir soru ? O yüzden benim tavsiyem imalat yılı aldığınız yıla yakın veya aynı olan lastiklerin tercih edilmesi. Bu arada herhangi bir marka sattığı ürünün arkasında durmuyorsa ondan uzak durmanız. Bunu da insanların yaşadığı tecrübelerde yararlanarak yani okuyarak ve araştırarak yapabilirsiniz. Tecrübe etmek hem maddi bir kayba hem de zaman kaybına neden olabiliyor.
                            Son olarak şunu eklemek istiyorum eğer yılda 10 bin km den fazla yol yapmıyorsanız fiyat/performance a uymanızı tercih ederim. Çünkü arabanın üstüne taktığınız lastik ile eğer 5 yıl boyunca hareket etmezseniz ve yaz kış üstünde kalırsa ve -20/+30 ortam sıcaklığına maruz kalırsa 40 bin / 50 bin km yapmanıza gerek yok lastiğinizin ömrü zaten hızlıca bitecektir.
                            Herkese kolay gelsin.

                            Yorum

                            İşleniyor...
                            X