Duyuru

Collapse
No announcement yet.

2015 İnsignia Çarpışma Önleyici Fren Sistemi

Collapse
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
new posts

  • 2015 İnsignia Çarpışma Önleyici Fren Sistemi

    Arkadaşlar merhaba. Aracımı yeni aldım. konuyu yanlış yere de açmış olabilirim kusura bakmayın. 2000den beri Opel kullanıcısıyım.Aracım 2015 1.6 CDTİ otomatik insignia cosmo. Donanım olarak sunroof + stil paket + çevre görüş 1 ve 2 + Park&Go + Flexride Şasi extra olarak var. Aracın pek çok özelliğini anladığımı düşünüyorum ancak bu çarpışma önleyici fren sistemini çözemedim. Adatif hız sabitleyiciyi anladım kullandım tamam. Sıkıntı yok. Mesafe ayarlamayı falan da anladım. Ancak sorum şu. araç adaptif hız sabitleyici açık değilken fren yapıyor mu? Ekranda çarpışma uyarısı çıkıyor sonra frene basıyor deniyor hep ancak nerdeyse öndekinin içine girecem hala frene basmıyor sanki. Ekranda uyarı falan yok. kaç km/h de çalışıyor? Araç ayarlarından o ayar açık. benim yapamadığım bişey mi var. Çalışma mantığını çözen bi anlatabilir mi. Video linki falan verirseniz sevinirim.

  • #2
    Benim aracım da 2014 1.6t ve donanım paketlerimiz aynı. Adaptif cc de araç kendisi fren yapıyor ve öndekinin hızlanmasına göre kendisi hızlanıyor. Bununla çarpışma önleyici sistem tamamen farklı çalışıyor bunu söyleyeyim. Adaptif cc devre dışı iken kendi hızlanma/yavaşlama/durma olmuyor.
    Ayarlar menüsünden araçla ilgili ayarlarda çarpışma ikaz ve çarpışma önleyici seçeneği var, sesli/görsel olarak seçerseniz önünüzdeki aracın hızına göre siz hızlı olarak ona yaklaştığınızda ana ekranda birden 2 araç resmi çıkıyor, aralarında ok işareti oluyor hem de sesli ikaz veriyor. Bir de çarpışma önleyici fren sistemi seçeneği var, onu açtığınızda (ki ben kapattım sebebini söyleyeceğim) üstte yazdığım gerçekleştikten sonra siz hala durmazsanız tam çarpma anında araç birden fren yapıyor anlık olarak..benim başıma bu gelmedi çok şükür ancak bir gün kendi şeridimde giderken birden önüme yan şeritten bir araç kırdı, ben farkettim ve ayağımı gazdan çektim, buna rağmen o araç benim ön tarafa o kadar yaklaşmış olacak ki aracım kendisi birden anlık fren yaptı ve önü yığıldı, sonra freni bıraktı hemen, tabi ben dahil yanımda eşim de korktuk, ne oluyor dedik, eşim frene benim bastığımı sandı haliyle, durumu anlattım tabi..bu daha sonra benzer bir şekilde yine başıma gelince ben çarpışma önleyici sistemi sadece görsel ve işitsel ikaz ayarına aldım, kendisinin yapma özelliğini devre dışı bıraktım, uzun yolda kullanıyorum, şehir içinde kapatıyorum..
    Not: Araçta akan trafik tespit sistemi varsa ekranda yeşil renkte minik bir araç resmi beliriyor, önde araç yoksa ve/veya çok yavaş akan trafikte önünüzde araç olsa dahi bu simge gelmiyor, bu durumlarda kendisi frenleme sistemi çalışmıyor.
    @Murat
    2014 1.6t 170hp 260nm + pedal commander

    Yorum


    • #3
      Hosgeldiniz

      Bu araci ilk test ettigimde bir kac makas atayim dedim ve benim komtrollu yaptigim hamleyi riskli gordugunden ani fren yapti beni tedirgin etti ve menuden kspattim ama bu ozellik gercekten farkinda olmadigimiz hatalarda hayat kurtarir

      Menuleri kontrol edin



      2009 INSIGNIA 4DR COS 16LET180HP M6 NAV CD500+FLEX+SR+19'' JANT+DERİ

      Yorum


      • #4
        aracını seri kullananlar, tamponu okşayarak sollama yapanlar için hiç uygun değil, lakin sakin kullanımda kurallara uyarak kullanıldığında hem hasar hemde çarpışma riskini minimuma alıyor ve yapılan frenleme öyle böyle olmuyor, sanki 4 lastik birden kitleniyor yola çakıyor aracı. bende bu özelliği kapattım ve sadece sesli ve görsel uyarı açık. ve o bile o kadar işe yarıyorki, dalgın bir anınızda sizi dürtüyor, sistemin devreye girebilmesi için sanırım 40km üzerinde olmak gerekiyor, takip mesafesine göre radar bilgileri okuyor, mili saniye değerini okuma özelliği var. menüden açınca görebilirsiniz. hızınızı ve öndeki araca olan mesafenizi hesaplayıp durmakta sıkıntı yaşanacak noktaya gelmeden uyarıyı veriyor, frenleme açıksa fren yapıyor.
        1.6 CDTI 136Hp Otomatik Cosmo/ Carbon Flash Black / UV Kaput Koruma Filmi / Boya Koruma
        Flexride Şasi/ Çevre görüş 2 + Opel Eye/ Stil Paket(19"J+Deri Döşeme+Isıtmalı Koltuklar+BOSE Ses Sistemi) / Sunroof / R700+Carplay/Adaptive Cruse Control

        Yorum


        • #5
          Galiba baya bi yakın olmak gerekiyor. Sabah minibüse iyice yanaştım arkadan. Uyarıları aldım.

          Yorum


          • #6
            Çarpışma önleyici sistem "çös" iki şekilde çalışıyor. 1.si çarpışma tehlikesi algılarsa sadece alarm uyarı veriyor 2.si ise alarm ile birlikte frenlerin devreye girme süresini kısaltmak için fren ön hazırlığı yapıyor. Yani frenlerin sadece boşluğunu alıyor. Bu olduğu esnada kart kurt ses duyabilirsiniz endişe etmeyin. Bahsettiğiniz gibi tam fren hiçbir zaman yapmıyor. Bu iki tip te araç ayarlarından seçilebilir.

            Yorum


            • #7
              Nasıl yani, bu sistem çarpmayı önlemiyor mu?

              Yorum


              • #8
                Adaptif cc aracı durma noktasına kadar getiriyor.
                Çarpışma önleyici fren sistemi de dip fren yapıyor. Araç birden yığılıyor. Hemen ardından freni bırakıyor ama zaten o esnada frenlemiş oluyor.
                @Murat
                2014 1.6t 170hp 260nm + pedal commander

                Yorum


                • #9
                  Adaptif cc kapalıyken diyelim ki teyple uğraşırken öndekinin durduğunu görmediniz, çarpışma önleyici sistem kazayı önlemiyor mu?

                  Yorum


                  • #10
                    Görsel ve işitsel uyarı siz yaklaşmaya başladığınızda tehlike sınırlarını geçtiğinizde devreye girecektir.
                    Frenleme olayı ise tam çarpma anında dip fren yapacak ayarı açıksa ancak ya o anda bilemediğimiz nedenlerden fren yapmazsa?? Ona güvenip araç kullanma fikri yaşamla ölüm arasında işi şansa bırakmak gibi olmaz mı??
                    30-40km gibi çok düşük hızlarda yapılan dip frenin tutması ve durma mesafesi ile daha yüksek hızlardaki aynı olabilir mi? Bu sistemin cc hariç tam çarpma anında aracı olduğu yerde durdurabileceğine siz inanıyor musunuz?
                    @Murat
                    2014 1.6t 170hp 260nm + pedal commander

                    Yorum


                    • #11
                      Tamamen durduruyormu deneyip görmek lazım ben çok araştırmadım şahsen.
                      InsigniaTEAM

                      Yorum


                      • #12
                        Orjinal yazı sahibi: Wolverine View Post
                        Görsel ve işitsel uyarı siz yaklaşmaya başladığınızda tehlike sınırlarını geçtiğinizde devreye girecektir.
                        Frenleme olayı ise tam çarpma anında dip fren yapacak ayarı açıksa ancak ya o anda bilemediğimiz nedenlerden fren yapmazsa?? Ona güvenip araç kullanma fikri yaşamla ölüm arasında işi şansa bırakmak gibi olmaz mı??
                        30-40km gibi çok düşük hızlarda yapılan dip frenin tutması ve durma mesafesi ile daha yüksek hızlardaki aynı olabilir mi? Bu sistemin cc hariç tam çarpma anında aracı olduğu yerde durdurabileceğine siz inanıyor musunuz?
                        Hocam benim o sisteme güvenip araç kullanacağımı nereden çıkardınız... Ben o sistem çarpmayı önlemeye yönelik olarak tam fren yapabiliyor ve bunu adaptif cc'den bağımsız yapıyor diye biliyordum. O yüzden soruyorum.

                        Ayrıca sistem neden dip fren yapsın, böyle düşünmenizin nedenini çözemedim. Öndeki engelle aradaki mesafe ve yaklaşma hızını ölçerek gereken zamanda normal frenle yavaşlayabilir. Son ana kadar bekleyip dip fren yapıyorsa hiç gerek yok zaten.

                        Örnek (mobilde olduğum için hepsini izleyemedim umarım yanlış bir video değildir ) :

                        https://www.youtube.com/watch?v=MfOgwrhJG8A

                        Yorum


                        • #13
                          ufukkk bey, yazdıklarımı farklı bir tonda okumuşsunuz, ben size bir eleştiri getirmiyorum, keşke bunları karşılıklı konuşma sohbet havasında birbirimize anlatsak beni daha iyi anlardınız.
                          Ben size aracı öyle kullanacaksınız demedim, o sistemin frenleme olayına ne kadar güvenilebilir, hata yaptığı anda öndeki araca veya nesneye çarparsınız demek istedim, bu sistemlere güvenerek araç kullanmak zaten kazaya davetiye çıkarmak demek..

                          Altta attığınız videoyu da tam izlemediğinizi söylediniz, orda da araç tam öndeki araca dibine kadar yanaştığında, belli hızlardayken anlık fren yapıyor, yığılmadan kastım aracı birden durdurması, aracı kullanan elemanın videoda bu durma anındaki yüz ifadesini görmeniz lazım. Bizim de aracın önüne deneme yapsak, hata yaparsa ve çarpsa da yumuşacık bir şey koysalar da denesek, bunu denemek için akan trafikte biraz deli olmak lazım.. ben yaşadıklarımı anlattım size. Sistem devredeyken 2 kez bir anda tampona yakın araç kırdı sağdan benim önüme, o anda ben zaten fark edip ayağımı gazdan çektim, çarpmazdım ama araç buna rağmen bir anda frene gömüldü adeta sonra bıraktı freni ve öne doğru biz de araçta yumulduk, beklemiyor insan zaten öyle bir şey.

                          Sistem adaptif cc dan bağımsız çalışıyor. Adaptif cc da araç takip mesafesini en yakın moduna alsanız dahi öndeki araca belli bir mesafeden fazla yaklaştırmıyor sizi ve öndeki aracın hızına göre hızlanıp yavaşlıyor.

                          Frenleme sistemi yani çarpışma önleyici bambaşka bir sistem, görsel ve işitsel uyarılardan sonra siz yine durmazsanız veya yavaşlamazsanız çarpma anında frenleme yapıyor, bu da videodakine benzer anlık frenleme şeklinde oluyor, bunu yukarda diğer forum üyesi arkadaşlar da anlatmış. Şehir içinde belli düşük hızlarda kurtarır ümidiyle hesaplanmış ve yapılmış, şimdi siz atıyorum 180 le giderken araç tam çarpma anında frene bassa ne işe yarar ki? Bunu da anlamanın yolu çarpışma önleme sistemi varsa araçta akan trafik modu da oluyor, bunu da öndeki ekranda araba simgesiyle gösteriyor, o simge varken çarpışma önleyici sistem de düşük hızlarda devreye girer, çok düşük hızlarda o simge kayboluyor, sistem açık olsa ve önünüzdeki aracın dibine kadar girseniz dahi sistem çalışmıyor. Umarım bu sefer anlatabilmişimdir. Yazarak bu kadar oluyor, kusura bakmayın..
                          @Murat
                          2014 1.6t 170hp 260nm + pedal commander

                          Yorum


                          • #14
                            Doğrudur hocam, yazarak bazı şeyleri ifade etmek zor oluyor. Konuya dönersek, o sisteme güvenerek sürmek elbette mantıklı değil. Ancak olası bir anlık dikkatsizlik anında çarpmadan koruması önemli, çevrenizde arı yüzünden, çocuk yüzünden kaza yapanlar illa ki vardır. Ben çok dikkatli araç kullanırım ama yine de anlık dalgınlıklar her zaman olabilir, bu tür durumlarda çarpmadan kurtarması veya en azından çarpma şiddetini azaltması çok önemli. Bazı arkadaşlar fren yapmıyor dediği için şaşırmıştım, normalde videodaki gibi fren yapıyor olması lazım ki siz de yapıyor demişsiniz.

                            Yorum


                            • #15
                              Bu güvenlik unsuru çarpma şiddetini ve oluşacak zaiyatı azaltmak mantığıyla geliştirilmiş. Yani fren boşluğu alınarak fren tepkisi arttırıyor önce size bırakıyor, fren boşluğu alınmış şekilde size sunuyor, sonra kaza olasılığı hesaplaması riskin yaklaştığını hissedince freni yapıştırıyor görsel ve ses uyarısıyla, böyle bir durumda hıza bağlı zaten çarpma ihtimali oldukça yüksek, ama hazırlık yapıldığı için zaiyat ve şiddet indirgeniyor. seri kullanımda korkmuyor değilim onun için otomatik frenlemeyi kapattım ve sadece ses ve görsel uyarı alıyorum. çok agresif kullanan biri değilim. ufuk beyinde dediği gibi ne kadar sakin kullanırsak kullanalım anlık dalgınlıklar maalesef oluyor, hatta bazen naptım ben neden bu kadar dikkatim dağıldı yola sağa sola bakmadım dediğim anlar olmuştur. birdaha yapmamlıyım diye telkinlerim olmuştur, ama kafa doluysa dalgınlık varsa her an ihtimal kaza riski...
                              1.6 CDTI 136Hp Otomatik Cosmo/ Carbon Flash Black / UV Kaput Koruma Filmi / Boya Koruma
                              Flexride Şasi/ Çevre görüş 2 + Opel Eye/ Stil Paket(19"J+Deri Döşeme+Isıtmalı Koltuklar+BOSE Ses Sistemi) / Sunroof / R700+Carplay/Adaptive Cruse Control

                              Yorum

                              İşleniyor...
                              X